Makyaj Sabitleyici Nedir, Nasıl Kullanılır?

makyaj sabitleyici sprey

Nem, ter, gözyaşı veya yağmur… Saatlerce uğraşılmış estetik bir makyajı bozmak için sıraya girmiş birçok faktör olabilir; ancak kozmetik dünyası hiçbir problemi çözümsüz bırakmıyor. Günlük iş temposunda, sıcak yaz günlerinde ve özel etkinliklerde uzun soluklu bir makyaj deneyimi vadeden sabitleme ürünleri bulunuyor. Makyaj sabitleyici ürünlerin nasıl kullanılması ve seçilmesi gerektiğini keşfetmek için bu kapsamlı rehberi inceleyebilirsiniz.

Makyaj Sabitleyici Nedir, Ne İşe Yarar?

Makyaj sabitleyiciyüz makyajı ürünlerinin ciltteki tutuşunu artırarak makyajın gün boyu kalıcı olmasını sağlayan ürünlere deniyor. Genellikle sprey ve pudra şeklindeki formüllerden oluşan bu ürünler çeşitli faydalar sunmayı da ihmal etmiyor. Makyaj sabitleyici çeşitlerine ve nasıl kullanıldıklarına geçmeden önce makyaj sabitleyici ne işe yarar sorusunu cevaplamakta fayda var:

  • Yüz makyajını sıcağa ve neme karşı koruyor.

Özellikle sıcak yaz aylarında terlemeden durmak pek mümkün değil. Kusursuz bir ten makyajını sıcaktan ve nemden korumanın en kesin yolu ise cilt tipine ve kullanım alışkanlıklarına uygun bir sabitleyici ürün kullanmaktan geçiyor. Bu ürünler sıcak ve nemli havalarda cildinizde kullandığınız ürünlerin kusmasını engelleyerek makyajın kalıcılığını artırıyor. Sprey şeklindeki ürünler kullanım kolaylığı sağlarken pudra formlu ürünler ise parlamanın önüne geçmek için tercih ediliyor.

  • Fondötenin “cakey” görünmesini engelliyor.

Fondöten ve renkli nemlendirici gibi ten ürünlerinin “cakey”, yani katman katman görünmesinden şikayetçiyseniz, sprey formlu ürünler tam size göre. Sprey şeklindeki ürünler sadece makyajın kalıcılığını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda ıslak yapısı sayesinde gün içinde bozulan fondötenin görüntüsünü de tazeliyor. Cilt tipiniz kuruysa ve fondötenin pul pul görünmesine engel olamıyorsanız, nemlendirici etkiye sahip sabitleme spreyleriyle de cildinize taze bir görünüm kazandırabilirsiniz.

  • Cilt üzerinde ferahlatıcı bir etki yaratıyor.

Sabitleyici sprey ürünleri özellikle bahar ve yaz aylarında kullanıldığında ciltte ferahlatıcı bir his bırakıyor. Çantanızda kolayca taşıyabileceğiniz bir makyaj sabitleme spreyini gün içinde pek çok kez kullanarak tazeleyici bir deneyim yaşayabilirsiniz.  Hatta serinlik hissini bir adım öteye taşımak için buzdolabında bir süre soğuttuktan sonra kullanmayı da deneyebilirsiniz.  

  • Farklı cilt tiplerinin ihtiyaçlarını karşılayarak kusursuz makyaj görünümü sunuyor. 

Makyaj sabitleyici pudra formülleri tende kullanılan diğer makyaj ürünlerinin tutuşunu artırırken, özellikle yağlı ciltlerin kabusu olan parlak cilt görünümünü de en aza indiriyor. Normal ve karma ciltler için geliştirilen parlak bitişli ürünler ise tam tersi bir etki yaratıyor.  Bu sayede, cilt tipi ne olursa olsun, matlaştırmadan veya aşırı parlaklığa neden olmadan doğal bir kalıcılık sunuyor. 

Makyaj Sabitleyici Çeşitleri Nelerdir? 

Makyaj sabitleyici kullanmanın faydalarını öğrendiğinize göre, artık farklı ürün çeşitlerini keşfetmeye başlayabilirsiniz. Kullanım alışkanlıklarına ve cilt yapısına göre farklılık gösteren sabitleyiciler arasında sprey ve pudra formülleri öne çıkıyor. 

  • Makyaj Sabitleyici Sprey: Akışkan bir yapıdan oluşan sprey çeşitleri pompalı şişeler sayesinde pratik bir kullanım sunuyor. Kolayca uygulanabildiği için düğün, nişan ve özel günlerde birçok kadının kurtarıcısı olan bu ürünler, sıcak yaz günlerinde ve terli spor antrenmanlarında da makyaj rutinin son adımı olarak tercih ediliyor. Sabitleyici sprey ürünleri kuru, yağlı ve karma ciltler için farklı deneyimler sunan çeşitli formüllerden oluşuyor. 
  • Makyaj Sabitleyici Pudra: Toz yapılı formülü nedeniyle genellikle krem ve likit makyaj ürünlerinin üzerine uygulanan makyaj sabitleyici pudra ürünleri kendi içinde farklı çeşitlere ayrılıyor. Gevşek toz halindeki pudralar yoğun makyajlar için tercih edilirken, sıkıştırılmış formüller daha hafif bir görünüm elde etmek isteyenler tarafından kullanılıyor. 
makyaj sabitleyici sprey

Cilt Tipine Göre Makyaj Sabitleyici Sprey Seçimi

Cilde temas eden her üründe olduğu gibi spreyleri seçerken de cilt tipine göre uygun tercihler yapmak gerekiyor. Hangi cilt tipine sahip olduğunuz konusunda fikir sahibi değilseniz, Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? içeriğine göz atarak teninizin kuru mu yağlı mı olduğuna karar verebilirsiniz.

  • Yağlı bir cilt yapısına sahipseniz, makyaj sabitleyici sprey seçerken mat bitişli formüllere yönelmelisiniz. 
  • Cildiniz pul pul görünüme neden olan kuru bir yapıya sahipse hyaluronik asit içeren besleyici ve parlak bitişli sabitleme spreylerini tercih etmelisiniz.  
  • Karma ciltlerde parlaklığı önlemek istediğiniz yere mat bitişli, kuru görünümü yok etmek istediğiniz yere ise parlak bitişli spreyleri uygulayabilirsiniz. 
  • Normal cilt yapısına sahip kullanıcılar ise mat veya parlak bitişli spreylerden dilediklerini kullanabiliyor. 

Makyaj Sabitleyici Sprey Nasıl Kullanılır?

  • Makyaj sabitleyici sprey genellikle makyaj bittikten sonra en son adım olarak yüze uygulanıyor. Böylelikle sprey yüzü kaplayan bir tabaka görevi üstlenerek ve makyajı dış etkilerden koruyor. 
  • Eğer fondötenin kalıcılığını daha da arttırmak isterseniz makyajın ilk adımı olarak, nemlendiricinin üstüne de uygulayabilirsiniz. Bu şekilde üzerine uygulayacağınız fondöten veya diğer kapatıcı ürünlerin cilde iyice yapışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Ürünü çok yakından püskürtmek makyaj sabitleyici sprey kullananlar tarafından sık yapılan hataların başında geliyor. Makyajınızı tamamladıktan sonra spreyi yüzünüze 20-25 cm mesafeden sıkmalısınız. 
  • Spreyi yakın mesafeden uyguladığınız takdirde yüzünüzde damla izleri oluşabilir ve makyajınızın görünümünü bozabilirsiniz. 
makyaj sabitleyici pudra

Cilt Tipine Göre Makyaj Sabitleyici Pudra Seçimi

Makyaj sabitleyici pudra seçerken pudrayı yüzünüzdeki hangi bölgeye uygulamak istediğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Pudrayı yüzünüzün tüm bölümlerine uygulayacaksanız, cilt tipinizi ve nasıl bir bitiş istediğinizi hesaba katmanız gerekiyor. 

  • Yağlı bir cilde sahipseniz mat bitişli ve kurutma etkili bir pudra seçmeniz iyi bir fikir olabilir. Öte yandan cildiniz kuru ise mat olmayan, aydınlık bitişli pudraları tercih edebilirsiniz.
  • Makyaj sabitleyici pudralar genellikle göz altı kapatıcılarını sabitlemek için kullanılıyor. 
  • Göz altı makyajını sabitlemek için tercih edeceğiniz pudraların aydınlık ve kesinlikle mat olmayan formüllerden oluşması gerekiyor. 
  • Aksi halde göz altı derisinin hassas ve kurumaya meyilli yapısı o bölgeye uygun olmayan bir ürünle birleştiğinde çizgili ve donuk bir görünüme sebep olabilir. 

Makyaj Sabitleyici Pudra Nasıl Kullanılır?

  • Makyaj sabitleyici pudrayı yüzünüze uygulamak için ihtiyacınız olan en temel alet tabii ki bir makyaj fırçası. Makyaj fırçanız ne kadar kaliteli olursa yüzünüze uyguladığınız pudranın görünümü de o kadar kusursuz hale geliyor. 
  • Pudrayı uygularken doğal bir görünüm yakalamak için seyrek kıllı fırçalar kullanmayı deneyebilirsiniz. Yoğun bir uygulama yapmak için ise daha sık kıllı fırçaları tercih edebilirsiniz. 
  • Pudranızı sadece göz altı, göz kapağı veya T bölgesi gibi belirli alanlarda kullanmayı düşünüyorsanız, küçük fırçalar ile daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Eğer pudrayı tüm yüzünüze uygulamak istiyorsanız, seçiminizi daha büyük ve yumuşak fırçalardan yana kullanabilirsiniz.
  • Dilerseniz pudrayı makyaj süngeriyle de uygulayabilirsiniz. Özellikle göz altında yoğun ve aydınlık sonuç almak için makyaj süngerini sıkıştırılmamış, toz halindeki pudra kavanozuna batırdıktan sonra göz altlarına sürebilir ve birkaç dakika beklettikten sonra fırça yardımıyla süpürebilirsiniz.

İster günlük ister ışıltılı bir gece makyajı olsun, sabitleyici ürünler ile son bir dokunuş yaparak güzelliğinizi gün boyu kalıcı hale getirebilirsiniz. Bir kez denedikten sonra makyaj rutinlerinin vazgeçilmezi haline gelen makyaj sabitleyici ürünler arasından cilt yapınıza en uygun formülü seçerek, diğer faydalarını da deneyimlemeye başlayabilirsiniz.